Droge ogen, wat nu?

Kom hier alles te weten over droge ogen en wat je er aan kan doen.

Neem contact op met ons via het nummer 011 59 16 42 of mail naar [email protected] voor een afspraak.

Image

Wat zijn droge ogen?

Droge ogen zijn het gevolg van onvoldoende traanvocht, een traanfilm van slechte kwaliteit of een aandoening van het oogoppervlak. Zo kan er droogte ontstaan en daardoor meer wrijving met de ooglidranden.

 

Klachten 

De meest voorkomende klachten zijn: Prikkende of branderige ogen, roodheid, jeuk, vermoeid gevoel aan de ogen, wazig zicht, tranende ogen en slijmvorming in de ogen. Korstjes, schilfers of vetbultjes aan de wimpers/ooglidranden kunnen ook een indicatie zijn van droge ogen.

Droge ogen is een chronische aandoening: de klachten verdwijnen nooit helemaal, al wisselt de intensiteit wel door bijvoorbeeld omgevingsfactoren. 

Oorzaken

 • Leeftijd: Hoe ouder u bent, hoe minder traanvocht u produceert.

 • Uitdroging door externe factoren zoals wind, airconditioning en mondmaskers.

 • Slechte kwaliteit van de tranenfilm

 • Te weinig of onvolledig knipperen

 • Hormonale veranderingen

 • Medicijngebruik

 • Auto-immuunziekten (bv. Sjögren of Crohn)

Behandeling

Droge ogen zijn niet te genezen, omdat de oorzaak meestal niet kan worden weggenomen. Het doel van de behandeling is dus om uw klachten te verminderen.

Ooglidhygiëne

Slechte ooglidhygiëne resulteert vaak in blefaritis (een chronische ontsteking van de ooglidranden) en verstopte meiboomklieren die zorgen voor de productie en vermindering van de verdamping van de tranen. Om de klachten onder controle te houden is het van belang om de ogen goed te reinigen.

Reinig de oogleden elke dag grondig en met warm water zodat de klieren niet verstopt geraken en er voldoende tranen geproduceerd worden.

Als de klieren toch verstopt zijn of niet goed werken wordt warmte aangeraden. Gebruik een oogmasker of kersenpitkussen elke avond gedurende 10min.

Kunsttranen

Een kunsttraan of oogdruppel is een aanvulling bij uw eigen traanvocht. Er bestaan vele soorten kunsttranen, met verschillende stoffen en volumes, variërend van druppels tot gel. Vraag gerust aan uw opticien uitleg welke kunsttranen voor u het meest geschikt zijn.

Voedingssupplement

Gezonde voeding met de juiste voedingsstoffen dragen bij aan een goede conditie van je ogen. Er zijn ook specifieke supplementen om de conditie te ondersteunen en de traanfilm te stabiliseren.

Extra tips

 • Knipper bewust vaak met uw ogen wanneer u leest of naar een beeldscherm kijkt.

 • Vermijd situaties en omgevingen waar u last heeft van droge ogen, bv. rokerige ruimtes, ruimtes met airconditioning, etc.

 • Verhoog de luchtvochtigheid in huis met een luchtbevochtiger.

 • Drink voldoende water en zorg voor een gezond voedingspatroon.
ImageImageImage

Contacteer ons

Openingsuren

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 09:00 - 12:30 & 13:30 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 12:30 & 13:30 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 12:30 & 13:30 - 19:00
Vrijdag: 09:00 - 12:30 & 13:30 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 18:00
Zondag: Gesloten
Image