Nu we de klok een uur terugdraaien, kan autorijden een echte uitdaging voor onze ogen worden. Vervelend, maar in het slechtste geval ook gevaarlijk. Want je zal maar een obstakel of persoon niet gezien hebben. Maar wat is nachtblindheid precies? En wat kun je eraan doen?
Wat is nachtblindheid?
Nachtblindheid is geen ziekte, maar een symptoom van een onderliggende oogafwijking. Personen met nachtblindheid kunnen niet goed zien wanneer er weinig licht is. Ook kan er een vertraagde donkeradaptie zijn. Dat wil zeggen dat mensen er langer over doen om zich aan te passen wanneer ze van een lichte naar een donkere ruimte gaan. Het is uiteraard ook gevaarlijk in de wagen. Rijden in het donker kan ervoor zorgen dat je bepaalde zaken niet (goed) ziet.
Wat gebeurt er dan precies met je oog?
Nachtblindheid ontstaat doordat er bepaalde cellen in het netvlies niet goed functioneren. De staafjes-cellen spelen hierin de meest belangrijke rol omdat ze verantwoordelijk zijn voor ons zicht in het duister en het perifere zicht. Een foutieve werking binnen deze cellen of gestoorde interactie met andere cellen kan nachtblindheid geven.
Wat zijn de oorzaken?
Er zijn verschillende oorzaken van nachtblindheid. Zo kan de oorzaak simpelweg een refractieafwijking zijn (zoals bijvoorbeeld bij- of verziendheid). Cataract of een troebele lens kan ook klachten van nachtblindheid geven, doordat er minder licht op het netvlies valt. Een cataractingreep is dan de oplossing. Voorts zijn er ook genetische oorzaken, waarbij er een afwijking is in de werking van de staafjes.
Wat kan je er aan doen?
Hoe kunnen we dit probleem oplossen? Eén oplossing, de ZEISS brillenglazen met de i.Scription® technology. Deze technologie houdt bij het ontwerpen van brillenglazen rekening met zichtproblemen die tot op dat moment onopgemerkt bleven, veranderingen in het licht, reflecties en kleuren. Ze bieden zo een scherper en levendiger zicht met meer contrast, vooral ‘s nachts en bij weinig licht. Honderden mensen die deze bril dragen willen nooit meer zonder. Ze zijn vastbesloten om voor ZEISS-precisieglazen met i.Scription®-technologie te gaan. Hiermee wordt het individuele profiel van elk oog geanalyseerd en op basis daarvan worden de brillenglazen berekend en gemaakt. Gebruikers van deze brillenglazen ervaren in het donker een veel helderder en uitermate scherp zicht. Ook nemen ze contrasten en kleuren intenser waar.
Heb je het gevoel dat je bij duisternis niet meer zo goed ziet?
Maak een afspraak of kom langs bij één van onze optometristen voor een uitgebreide oogmeting en nachtzichtmeting. Gewone oogtesten bij de oogarts of in het ziekenhuis zijn gebaseerd op wat mensen met een bril eigenlijk echt zien. Om brillenglazen te maken met de ZEISS i.Scription-technologie, worden uw ogen geanalyseerd met behulp van een speciaal computergestuurd meetsysteem: de ZEISS i.Profilerplus. In tegenstelling tot standaardprocedures, meet dit toestel ook uw zicht wanneer uw ogen zijn verwijd zoals ‘nachtpupillen’.