Oog voor de zon

Het effect van uv-straling op je ogen

Daarom is een zonnebril zo belangrijk 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat langdurige blootstelling aan uv-straling van de zon, het risico verhoogt op cataract en maculadegeneratie (slijtage van het netvlies). 

De impact merk je vaak pas op latere leeftijd. Je doet er dus goed aan om je ogen consequent te beschermen met een zonnebril – ook als je jong bent en zéker bij kindjes.

Oogbescherming tegen zonlicht: enkele weetjes

Wist je dat…

  • 20% van alle cataract veroorzaakt wordt door te veel blootstelling aan uv-straling?
  • Dit perfect kan afgeremd worden door een goede zonnebril te dragen?
  • Uv-straling weerkaatst op water, zand en sneeuw – en je in die omstandigheden dus extra voorzichtig moet zijn?
  • De uv-straling in de zomer het sterkst is tussen 12 uur en 15 uur?
  • Mensen met lichtere ogen gevoeliger zijn voor uv-licht?

Kindjes moeten extra opletten

Kinderogen zijn véél gevoeliger aan licht en schadelijke uv-straling. Zonder goede bescherming lopen ze een hoger risico op permanente oogschade. Een goede zonnebril is voor kinderen dus uiterst belangrijk.

Goed om weten: hoe jonger je kindje, hoe kwetsbaarder de oogjes. Pas dus zeker goed op met baby’s en hou hun gezichtje altijd in de schaduw. Een hoedje met een brede rand en een aangepast zonnebrilletje doen wonderen.

Uv-licht en lenzen

Ben je een fervent lenzendrager? Ook dan moet je jouw ogen goed beschermen tegen het zonlicht. We raden je daarom lenzen met een uv-filter aan. Die kan je gerust combineren met je favoriete zonnebril. Draag ze dus niet als vervanging, maar als aanvulling.

Hoe kies ik de juiste zonnebril?

Kies voor een zonnebril die 100% uv-bescherming biedt. We staan je bij met raad en daad. De pasvorm is uiterst belangrijk: je zonnebril moet goed aansluiten aan je gezicht. Anders kan het uv-licht via de zijkant, onderkant of bovenkant alsnog je ogen bereiken.

Bespreek je activiteiten met ons. Zo zal je andere zonneglazen nodig hebben voor een wandeling in de stad, dan voor een actieve skireis. Overleg of polariserende glazen nuttig kunnen zijn. En kies een montuurt waar je van houdt. Want je ogen beschermen doe je het liefst in stijl, toch?

Nieuwe zonnebril kopen? Kom langs in onze winkel!